Kuchyně středomořských ostrovů

Těšíte se na dovolenou k moři, že si konečně dopřejete trochu jiný styl stravování. Očekáváte čerstvé ryby nebo jinou mořskou stravu spolu s lístky čerstvého salátu, cherry rajčátky. Zapíjet hlavní chod budete lahodným sladkým vínem, které uzrálo na svazích místních vinic.
 
Představa je to pěkná, navíc všichni víme, že ryby jsou bohaté na omega mastné kyseliny a zdravé tuky. Dle lékařů bychom měli ryby přijímat alespoň třikrát denně. Otázkou pouze zůstává, kterou destinaci vybrat, abyste nebyli následně zklamáni.
 prodej kvalitního rybího masa
I když je to možná zaražející, tak ne každý ostrov obklopeným mořem (Středozemním, Egejským, Jadranským) vám nabídne výše popsané. Představíme vám dva příklady, kde jsme se těšili na chutnou chobotničku a byli jsme minimálně zaskočeni, málem zklamáni, že i sem už pronikl západní fast foodový styl stravování.
 
Malta
8.nejhustěji osídlený stát na světě ročně přijme přes milión turistů. Nachází se v blízkosti Sicílie, ale už je přes 50 let samostatný, poslední nadvládu zde držela Velká Británie. Vlivy britské kuchyně zde jsou stále patrny – zejména přítomné arašídové máslo a možnosti si zakoupit pravou britskou snídani snad v každé restauraci. Její cena se pohybuje kolem 5 euro.
Ovšem pokud se projdete po promenádě ze St. Julians – Spinola přes Sliemu, Gziru až skoro do Valletty, hlavního města, budete možná zklamáni, jak málo se zde nachází typických restaurací, které by vám nabídli pohoštění v podobě středomořské stravy, tak jak si ji představujeme my u nás. Naopak zde uvidíte velké množství řetězců rychlého občerstvení či přímo samotný maltský fast food – qasaty a pastizzi.
 tác plné jídla

Rodos

Druhým příkladem je hornatější a lesem pokrytý řecký ostrůvek ležící v Egejském moři asi jen hodinu cesty od asijské části Turecka.
Těšíte se na tradiční řecký salát s fetasýrem či souvlaki, tzaziki nebo musaku? Ano, najdete všechny zmíněné pokrmy, ale opět velkým překvapením byla všudypřítomnost řetězců rychlého občerstvení, servírování hranolek i v pita chlebu. O tom, že hranolky jsou běžné k podávané rybě, ani nemluvě. Snad jen ten salát jste si mohli vychutnat zdravě spolu s chutí domácího olivového oleje.
 
Vybírejte proto pečlivě dle vašeho mlsného jazýčku.

Kuchyně středomořských ostrovů
Ohodnoťte příspěvek