Tři nejvyhledávanější dezerty na světě

Sladkou tečkou na konec by měl být dezert, podávaný na konci hlavního jídla dne. Kulinářské skvosty, za kterými se často jezdí do země jejich vzniku, si tady v tomto článku představíme. Čemu se říká to pravé rozmazlování chuťových buněk?

Vysoká gastronomie
Navštivme taje cukrářské gastronomie a představme si tři z receptů, po kterých by se většina lidí mohla utlouct; jedná se o nejslavnější a nejžádanější zákusky a dezerty na světě. Čeho si cení cukrářská gastronomie nejvíc? Kvality surovin a nečekaných a inovativních kombinací chutí.

Pojďme si to dokázat na následujícím přehledu:

·         Čokoládová láva
Jedná se o velmi vyhledávaný fondant tvaru dětské bábovičky. Uvnitř nás ale nečeká vlhký písek, avšak horké překvapení v podobě tekuté čokolády, která z fondantu vyteče při rozříznutí. Existuje spousta nejrůznějších variant, jakými lze tuto čokoládovou chuť zvýraznit – a mluvíme o mátové zmrzlině, silném chilli, limetce, či malinové omáčce. Podle šéfkuchařů je tajemství v samotném aktu pečení v troubě a také v tom, jak fondant přizdobíme. Ideální je podávat fondant s kyselou příchutí zmrzliny či omáčky.

·         Tiramisu
Italská legenda, jež se připravuje z mascarpone: vyšlehaného sýra ze syrových žloutků a cukru. Krém je prokládán piškoty máčenými v expresu. To se ještě dochucuje likérem s mandlovou příchutí. Na povrchu se posypává hořkým kakaem nebo zrnky kávy. Právě tento dezert závisí na kvalitě surovin a přesnosti provedení. Podle šéfkuchařů záleží na krému. Kupodivu se jedná o velmi mladý recept z počátku sedmdesátých let.

·         Panna Cotta
Zůstaňme v Itálii, konkrétně ve městě Piemont. Zde se podle slov místních už v devatenáctém století začal vyrábět slavný dezert ze smetany, cukru a želatiny. Základem a tajemstvím všeho je krém, který je velmi křehký a háklivý na přípravu. Celý dezert se kombinuje s lesním ovocem, jahodami, exotickým ovocem nebo s čokoládou.

Previous post Kam za teplem po sezoně
Next post Vysněné bydlení pro mladé rodiny